Csak úgy a magam egyszerű horgászmódján szeretnék írni pár számomra kedves hal horgászatáról, melyekhez kevésnek találom a neten fellelhető információt....
Szivesen válaszolok a megjegyzésekben elhangzó kérdésekre is....illetve azt mondom beszéljük meg mint ahogy horgászokhoz illik :) Amennyiben további kérdésed van a busahorgászattal kapcsolatban bátran kérdezz a hzoltn@gmail.com emailcímen vagy egyszerűen a kicsit lejjebb bal oldalt található kapcsolat felvételi űrlapon.

AZ OLDALT FOLYAMATOSAN FRISSÍTEM, BŐVÍTEM, LÁTOGASS VISSZA KÉSŐBB IS :)
!!!MEGNYÍLT A WEBÁRUHÁZAM!!! www.busahorgaszat.hu

Kereső

Bal oldalt függőlegesen: BUSA HORGÁSZAT címszó alatt találod, meg a busázás, mikéntjéről, saját, és egyre több lelkes busahorgász tapasztalatából született írásokat. Legtöbb bejegyzés számokkal van ellátva, hogy sorrendbeli fejezetekbe foglalva olvashassa el a busázni vágyó látogató a megfigyeléseket, törvényszerűségeket, stb. Jó olvasást kívánok! és sok sok szabályos horgászmódszerrel zsákmányolt busát!

A képre kattintva eljuthatsz a webshopomra!

A lefenekezett csúszóólmos úszós szerelék

   Mondhatom, a legegyszerűbb lefenekezett úszós módszerről van szó. Akár a gyors folyású, mély folyókban is megállja a helyét. Nagy előnye az egyéb lefenekezett úszós módszerekkel szemben, hogy a vízmélységgel szinte nem is kell törődnünk, csalink - etetőkosár, technoplankton tabletta, egyéb, mégis a megfelelő mélységben fogja kifejteni csalogató hatását. 
    No de lássuk mit is takar  az elnevezés.
    A horgászvíz függvényében kiválasztjuk a megfelelő nagyságú ólmot. Az ólom akár gubancolódásgátló csővel ellátott ólom, sőt(!) ólmozott etetőkosár is lehet. Ezt bármiféle ütköző nélkül felhúzzuk a főzsinórra, ami remélhetőleg fonott zsinór. Amennyiben kagylós vagy köves a meder, akkor mindenképp fonott zsinórt használjunk. Ezután felrakunk egy az úszónk zsinórvezetőjének megfelelő ütközőt. Majd jöhet az úszó. Ennek természetesen szintén az adott körülményeknek kell megfelelnie. Tehát lényeg, hogy csalinkat a megfelelő mélységben tudja majd tartani. Én személy szerint itt is az excentrikusan az úszón teljes hosszában átfutó úszókat kedvelem, annak ellenére, hogy a pusztán alsó zsinórvezetőn kapcsolt úszók szebben állnak. Majd végül egyszerűen felkötjük a busafát, vagy az etetőkosarat, és kész is a szerelék. Megjegyzem  egyes jól kiszáradt tablettám, lebeg a vízen, így az originális busafán előfordulhat, hogy nem süllyednek kellőképpen. Házikészítésű rézdrót busafáimnak ez már nem okoz problémát. 
   Elsőre talán gubancolódósnak tűnhet a felszerelés, de cseppet sem az. Mondhatni tökéletes a busázásra. Közeli horgászatra nekem nem nyerte el a tetszésemet, de 20 méteren felül, már kiválóan alkalmazható, a távoli busahorgászatnak, pedig páratlan módszere. Amennyiben etetőkosaras ólommal szereljük, az etetőkosarat megtölthetjük azonnal kihulló felhősítő etetőanyaggal.
   Bedobás után kicsit még hagyjuk lazán a zsinórt, amíg az ólom nem ér le a mederbe. Ezt a beálló úszóról jól látjuk. Mivel a zsinór sosem maximálisan feszes, ezért az áramlat, szél gyorsan el sodorja a mederből emelkedő zsinór mellől. Magától értődően szerelékünk mélységét az úszó ütközőjével állíthatjuk. Hajnali, reggeli, késő délután, napnyugta előtti időszakban, és éjszaka, alig a felszín alatt számomra a legeredményesebb, míg napközben 40-80cm mélységben érkezett több kapás.
      Ahogyan az alábbi videón láthatjátok, én sima ütköző helyett világítórudacskával ütköztetem az úszót. Éjszakai horgászatkor, csupán ki cserelem a rudacskát újra, és már mehet is a peca.
       Az úszó kinézetének nem adok különösebb jelentőséget már régóta. Lényeg, hogy tökéletesen megfeleljen a célnak. Tehát a sodrás ereje, illetve az etetőkosár ne merítse el. Megjegyzem a túl nagy, rikítós színű úszók felszín közeli horgászatnál kifejezetten zavarják a busát. Gyakori eset, hogy a véletlenül bemoccanó ilyen úszó alól azonnal menekül a busa, vagy meg sem közelíti a csalink, és csak kering körülötte.  
   
 

3 megjegyzés:

  1. Hello, az uszós módszernél a horog üresen lóg a vízbe, vagy valami pufival lebegteted vízközt. Előre is köszi!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Leggyakrabban üresen lógnak a horgok a vízbe. Nagyobb horgok esetében kicsit megkönnyítem a horgokat sztiroporral(hungarocell. Ilyenkor nem a horog öblére kerül a könnyítés hanem a horogszárára a kötésre. Valójában mozgékonyabb lesz a horog, megemelkednie nem szabad. tehát annyira lehet megkönnyíteni hogy továbbra is lógjon. A helyes méretet egy pohárban ellenőrzöm. Ömleny ragasztóval kicsit oda is ragasztom, kapáskor így is leesik....

      üdv, Zoltán

      Törlés
  2. Szia!

    Először is gratulálok az elért eredményeidhez! Nem egyszerű a busa kiismerése, megfogása. Nekem még nem sikerült horogra csalni. :)
    Nekem annyi kérdésem lenne, hogy az etető milyen állagúnak kell ,hogy legyen? Az oké, hogy jol felhőt csináljon. De inkább "szárazabb" ami kosárba marad még, vagy kicsit túlvizezett?
    Előre is köszönöm!

    VálaszTörlés