Csak úgy a magam egyszerű horgászmódján szeretnék írni pár számomra kedves hal horgászatáról, melyekhez kevésnek találom a neten fellelhető információt....
Szivesen válaszolok a megjegyzésekben elhangzó kérdésekre is....illetve azt mondom beszéljük meg mint ahogy horgászokhoz illik :) Amennyiben további kérdésed van a busahorgászattal kapcsolatban bátran kérdezz a hzoltn@gmail.com emailcímen vagy egyszerűen a kicsit lejjebb bal oldalt található kapcsolat felvételi űrlapon.

AZ OLDALT FOLYAMATOSAN FRISSÍTEM, BŐVÍTEM, LÁTOGASS VISSZA KÉSŐBB IS :)
!!!MEGNYÍLT A WEBÁRUHÁZAM!!! www.busahorgaszat.hu

Kereső

Bal oldalt függőlegesen: BUSA HORGÁSZAT címszó alatt találod, meg a busázás, mikéntjéről, saját, és egyre több lelkes busahorgász tapasztalatából született írásokat. Legtöbb bejegyzés számokkal van ellátva, hogy sorrendbeli fejezetekbe foglalva olvashassa el a busázni vágyó látogató a megfigyeléseket, törvényszerűségeket, stb. Jó olvasást kívánok! és sok sok szabályos horgászmódszerrel zsákmányolt busát!

A képre kattintva eljuthatsz a webshopomra!

Néhány recept, ha meg is kóstolnánk a busát...






Bográcsos hallecsó recept

Hány személyre:

» 1 evőkanál zsír
» 3 fej vöröshagyma
» 2 zöldpaprika
» 2 paradicsom
» 1 csöves paprika
» 50 dkg busa
» só

Elkészítés:

Bográcsban olvasszuk meg a zsírt, majd ebben pároljuk meg a felkarikázott hagymát és paprikát. Mikor megpuhultak a zöldségek hozzáadjuk az ugyancsak felkarikázott paradicsomot és csöves paprikát. Addig főzzük így, amíg már minden megpuhul, majd beletesszük a besózott halszeleteket és 6 dl vizet. Addig főzzük így, míg a halszeletek is megfőnek.


Busa kaprosan:

Hány személyre: 4-6

» 1,5 kg busa
» fél liter olaj
» 10 dkg liszt
» 10 dkg zsemlemorzsa
» 2 tojás
» kaporlevél
» só

Elkészítés:

Hagyjuk egy kis ideig sóban állni a halat, majd lisztbe, tojásba és morzsába forgatjuk és olajban kisütjük. Forró szeletek közé kaporlevelet szórunk.



Busa paprikás lisztben recept:

Hány személyre: 3-4

» 1 kg busa
» 10 dkg liszt
» 3 dkg piros paprika
» fél liter olaj
» só

Elkészítés:

U alakban felvágjuk a halat, sóba forgatjuk és állni hagyjuk. Ezután paprikás lisztbe forgatjuk és olajban kisütjük.



Busavagdalt recept:


Hány személyre: 4 személyre

» 60 dkg busafilé
» fél vöröshagyma
» 1 csok. petrezselyem
» 2 evők.olaj
» 2-2 zsemle és tojás
» 3 evők. zsemlemorzsa
» só és őrölt fekete bors
» 1 kisk. pirospaprika
» olaj

Elkészítés:

A busát megtisztítjuk, lebőrözzük, amennyire lehet kiszálkázzuk és ledaráljuk.
A hagymát a petrezselyemmel az olajon megpároljuk. A vízben megázott zsemléket kifacsarjuk és összedolgozzuk a hallal, amelyet sóval, borssal és pirospaprikával ízesítünk. A petrezselymes hagymát is beledolgozzuk. Ebből fasírt szerű gombócokat képzünk és olajban aranybarnára pirítjuk.



Fokhagymás busaszeletek recept:

Hány személyre: 4 személyre

» 80 dkg busafilé
» 1 kisk. só
» 1 mk. őrölt fekete bors
» 4 gerezd fokhagyma
» tej
» 3-4 evők. olaj



Elkészítés:

A halat megtisztítjuk, négy darabra vágjuk és alaposan bepácoljuk sóval, borssal, préselt fokhagymával. Felöntjük tejjel, letakarjuk és fél napra hűtőbe tesszük.
Ezután lecsepegtetjük a halszeleteket, rálocsolunk egy kevés olajat és grillen aranybarnára sütjük mindkét oldalát.



Fóliában sült zöldséges hal recept:

Hány személyre: 1

» 100 g busa
» 50 g zöldborsó
» 50 g kukorica
» 100 g sárgarépa
» 5 g Rama margarin
» petrezselyemzöld
» só
» fehérbors
» fokhagyma   

Elkészítés:

A halszeleteket bevagdaljuk, sózzuk, borsózzuk, reszelt fokhagymával, vizzel bedörzsöljük. A sós vízben előfőzött zöldségeket Rama margarinozott fóliába rakjuk, jól becsomagoljuk és 10-15 percig sütjük.



Gyomai busatekercs recept:

Hány személyre: 4

» 40 dkg busa filé
» 20 dkg főtt busahús
» 20 dkg gomba
» 1 sárgarépa
» 1 zöldpaprika
» étolaj
» só, bors
» delikát

Elkészítés:

Fogunk egy tálat, beletesszük a busahúst, majd hozzákeverjük a főtt sárgarépát, a főtt gomba felét, a feldarabolt paprikát. sózzuk, borsozzuk, a delikáttal ízesítjük, majd egy kicsit állni hagyjuk. Ezután a busafilékre tesszük a tölteléket, feltekerjük, majd halhúslében kifőzzük. Eközben a megmaradt gombát sózzuk, borsozzuk, majd rántással besűrűsítjük. Ezzel lelocsoljuk a haltekercseket, és már kínálhatjuk is.


Körösi göngyölt busaszeletek rácosan recept:


Hány személyre: 6-8

» 1,5-2 kg busa
» 25 dkg füstölt kolozsvári szalonna
» 2 fej vöröshagyma
» 25 dkg burgonya
» 5 dkg pirospaprika
» 2 pohár tejföl
» só

Elkészítés:

A hal felesleges részeit eltávolítjuk, majd a húsát 10-15 cm-es darabokra felszeleteljük, és besózzuk. Minden szeletre szalonnát, burgonyát és hagymát teszünk, majd az összeset felgöngyöljük. Ezután egy tepsibe tesszük a megmaradt szalonnát, erre kerül a krumpli, majd a hagyma, és végül a halak. Így negyed órát sütjük, majd lelocsoljuk a pirospaprikás tejföllel, és újabb 15 percet sütjük. Ezután már kínálhatjuk is.


Töltött busa tepsiben:

Hozzávalók:

  • 1 db kb 3 kg-os busa
  • mustár
  • paprikakrém
  • flekken fűszerkeverék
  • 5 dkg vaj, vagy Rama
  • 2-3 fej vöröshagyma
  • 2 dl tejföl
  • 50 dkg burgonya

Elkészítés:

A busát megtisztítjuk, fejét és az uszonyait eltávolítjuk, az egészbe maradt törzset sűrűn beirdaljuk. Ezután a törzset kívül-belül megsózzuk, fűszerkeverékkel behinjük, majd mustárral és paprikakrémmel erősen bedörzsöljük. Az így előkészített halat kb 12. órán keresztül hűtőben tároljuk (pácoljuk). Egy kivajazott tepsibe vagy jénai edénybe belehelyezzük az előkészített halat, a karikára vágott hagyma és burgonya kisebb részét a hasüregbe helyezzük, a többit a hal köré terítjük, majd az egészet vékonyan tejföllel betakarjuk. A tepsit fedővel vagy alufólíával lefedjük, és kb. 30 percig forró sütőben pároljuk. A fedő (alufólia) eltávolítása után addig sütjük, míg kissé megpirul. Ezután tögtön tálalható.

Megjegyzés:

A növényevőhalak húsa kissé jellegtelen, ezért a só és egyéb fűszereket - a pontyhoz viszonyítva bátrabban lehet (kell) használni!

Busakrokett fűszeresen recept:

Hozzávalók 4 személyre:

  • 70 dkg busafilé
  • 1 citrom
  • 1 mokkáskanál szárított kakukkfű
  • 2 babérlevél
  • 2 szál petrezselyem
  • 1 evőkanál ételízesítő
  • 2 dl olívaolaj
  • 5 dl tej
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 csipet szerecsendió

Elkészítés:

A halfilét megmossuk, lecsöpögtetjük. A citromot alaposan megmossuk, héját lereszeljük, levét kinyomjuk.

A halat lábosba tesszük a kakukkfűvel, a babérlevéllel, a petrezselyemmel, a citromlé felével és a delikát ételízesítővel. Felöntjük annyi hideg vízzel, hogy ellepje, és felforraljuk. Amint elkezd forrni, kisebbre vesszük a lángot alatta, és 10 percen keresztül főni hagyjuk. Kiszedjük, lecsöpögtetjük a halszeleteket. Ha kihűlt, ledaráljuk, vagy összetörjük egy nagy edényben. Felmelegítjük az olajat és a tejet. Apránként, felváltva a halhoz adjuk őket, egy széles fakanállal a hozzávalókat összedolgozzuk, amíg homogén masszát kapunk. A maradék citrom levével és reszelt héjával, az összenyomott fokhagymával, egy csipet szerecsendióval, sóval és borssal ízesítjük. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. A halpépből kis halmokat rakunk egy kiolajozott tepsibe, és 10 percen át sütjük. Krumplipürével tálaljuk.

Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra múlva
1 adag: 210 kcal

Megjegyzés:

Salátaágyban szolgáljuk fel. Ehhez megmosunk 1 fej salátát, kis darabokra tépkedjük. A hagymát meghámozzuk, felkarikázzuk. Az öntethez összekeverünk 1 kis fej apróra vágott hagymát 3 evőkanál ecettel, sóval, borssal, fél mokkáskanál mustárral. Végül beledolgozunk 10 evőkanál olajat, és a salátára öntjük.



Busa pirított mandulával, dióval, fenyőmaggal:

Hozzávalók:

  • 4 szelet busa(filé)
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg dióbél
  • 5 dkg hámozott mandula
  • 3 dkg fenyőmag
  • 1/2 kávéskanál reszelt szerecsendió
  • petrezselyem

Elkészítés:

A busaszeleteket az elkészítés előtt legalább 2-3 órával bepácoljuk: az olívaolajba belekeverjük az összenyomott fokhagymát, sót, szerecsendiót és a petrezselymet, és ráöntjük a halra. Lefedjük és hűtőbe tesszük. Serpenyőben megpirítjuk a mandulát, diót, fenyőmagot, kevés sót szórunk rá. A pácolt halat jénai edényben közepes sütőben 15 percig sütjük. Kivesszük, és rászórjuk a pirított magokat, majd visszatesszük még kb. 20 percre.

Megjegyzés:

A busának finom puha, édes húsa van, gyorsan sül. Sütés előtt fontos bepácolni, hogy ízes legyen. Nem illik hozzá a gombás köret, a mustáros saláta vagy szósz, annál inkább a fóliában sült sárgarépa és paszternák, és a zellerzöldes újburgonya! Nagyon egészséges halféle.
(Papp Szilvia receptje)


Busa tejben sütve:

Hozzávalók:

  • busaszelet vagy -filé
  • tej
  • zúzott fokhagyma
  • friss bazsalikom
  • frissen őrölt bors
  • olívaolaj

Elkészítés:

A halszeleteket serpenyőben kb. 10 perc alatt tejben megpárolom, majd zsírjáta sütöm szép pirosra, és jó sok friss bazsalikommal megszórom a végén. Jó étvágyat!

Megjegyzés:

Nagyon finom, egyáltalán nem érezni a jellegzetes halízt, és egészséges!

Busa vajban:

Hozzávalók:

  • 80 dkg busaszelet
  • 8 dkg vaj, vagy Rama,
  • 1 zöldségerőleveskocka
  • 8 dkg zsemlemorzsa
  • 3 dl erőleves
  • 1 csokor petrezselyem
  • majoránna
  • halfűszerkeverék

Elkészítés:

A halszeleteket besózzuk, halfűszerkeverékkel bedörzsöljük és 20 percig állni hagyjuk. Zöldségerőleveskockával ízesített vízben megpároljuk. Közben a vajon megpirítjuk a zsemlemorzsát. Morzsolt majoránnával, felaprított petrezselyemmel, borssal fűszerezzük, majd felöntjük az erőlevessel. Állandó keverés mellett mártás sűrűségűre főzzük. A halat a főzőléből kiemeljük, lecsöpögtetjük. Tálra helyezzük és leöntjük a vajas mártással. Főtt burgonyával és céklával körítjük.

Busa kolbász!

A busakolbász a sertéskolbász mintájára készül. Nekem grammra pontos receptúrám van, de úgy gondolom, hogy két egyforma sertéskolbász sincsen, mindenki tudja a tuti receptet, annak mintájára érdemes kísérletezgetni. Inkább más egyéb fontos dolgokra szeretném felhívni a figyelmet. A megfelelően feldolgozott busahús száraz, így zsiradékot (olajat) kell adni a bekevert masszához. Ez esetben is ajánlott hamarabb sózni a halhúst. Kömény, fokhagyma, bor és pirospaprika kell még hozzá, mást én nem teszek bele. Nagyon nehéz  kisebb átmérőjű belet szerezni, pedig az lenne az igazán jó, egy hentes barátom nekem külön szokta válogatni és gyűjtögetni ezeket. Lényegesen lazábbra szabad csak tölteni, mint a sertéskolbászt. Sütése folyamatos ellenőrzés mellett történjen serpenyőben vagy tepsiben további zsiradék hozzáadásával. 

A busa íze enyhén érzik csak ki a kolbászból, de mégis csak az omega 3 zsírsavban leggazdagabb, az egyik legegészségesebb halat esszük.

Busa hússal készített töltött káposzta

Busa hússal készített töltött káposzta
Hozzávalók
1 kg busa
1 füstölt busa oldalas
1 kg vékonyra vágott savanyú káposzta
1 kis fej savanyú káposzta
1 db vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem zöld
2 db tojás
10 dkg rizs (lehet gyors rizs is)

bors
pirospaprika
liszt
olaj

Elkészítés
A húst daráljuk le a megtisztított fokhagymával és vöröshagymával együtt, majd sóval,  borssal,  pirospaprikával, apróra vágott petrezselyemmel, a 2 egész tojással és a rizzsel  jól összedolgozzuk. Egy fazék vagy egy kerámia edény aljára kevés olajat öntünk, majd rátesszük a vágott savanyú káposzta felét. A levelek hátoldalán a nagyobb ereket levágjuk, ha kell kettévágjuk, hogy ne legyenek óriásiak a töltelékek, majd egyenként megtöltjük a hússal és az edényünkbe helyezzük. Amikor elkészültünk a töltelékek tetejére tesszük a maradék vágott káposztát, öntsünk alá vizet és lefedve tegyük fel főni, Kb.: 20 perc múlva tegyük a tetejére a füstölt busa oldalast és főzzük még 5-10 percig. Ha kész a szokásos módon egy kevés rántást tegyünk rá. (De anélkül is nagyon jóízű lesz.)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése