A halhús D-, E-, A- , B-12 vitamint tartalmaz és megtalálhatóak benne az emberi szervezet számára fontos nyomelemek: magnézium, kalcium, vas, cink, szelén, jód - nem csoda, hogy a hal az egészség forrásaként ismert.
Esszenciális aminosavakhoz és omega-3 zsírsavhoz is hozzájuthatunk rendszeres fogyasztása során. Tudjuk, hogy az omega-3 fontos a szív-, érrendszeri betegségek megelőzésében, az immunrendszer erősítésében. Szükséges a szem és az agy egészséges fejlődéséhez, ezért áldott állapotban kimondottan ajánlott. A terhességi magas vérnyomás előfordulásának kockázatát csökkenti. A többszörösen telítetlen zsírsavakat leginkább a tengeri halak fogyasztásával kaphatjuk meg, de ezek higanytartalma egyre magasabb. Viszont két hazánkban is megtalálható és kapható halfaj tartalmaz nagy mennyiségben többszörösen telítetlen zsírsavakat, a busa és a kecsege. Tavainkban, így a Balatonban, aminek nagyon jó minőségű a vize, megtalálható a busa.
Megfigyelték, hogy halat rendszeresen fogyasztó gyerekeknél kisebb az asztma kialakulásának veszélye. A rendszeres halfogyasztás csökkenti a gyulladások előfordulását és a triglicerid-szintet. Az Alzheimer-kór előfordulása halevők körében 30%-kal csökken.
A balatoni busafilé tiszta, jó minőségű vízben növekszik, húsa könnyen emészthető, energiatartalma alacsony, fehérjetartalma 16-18%. Táplálkozás-egészségtani szempontból nagyon előnyös, hogy 20% a többszörösen telítetlen zsírsavtartalma, aminek 11%-a omega-3.
Tapasztalt szakácsok azt javasolják, hogy akár grillezzük, sütjük, főzzük a busát, mindenképpen 2-3 órával előtte pácoljuk be. Ehhez kevés olajt, összetört fokhagymát, őrölt szerecsendiót, apróra vágott petrezselymet, vegetát vagy sót használjunk. Ebben érleljük a húst.
Busapörkölt
A busafilét felkockázzuk, sózzuk vagy vegetázzuk, borsozzuk, kevés őrölt köménnyel és Édes Annával, áttört fokhagymával összekeverjük, hideg helyen érleljük.
Elkészítjük a szokásos pörkölt alapot, apró kockára vágott hagymát, zöldpaprikát pirítunk, majd hozzáadjuk a pirospaprikát, és felöntjük kevés vízzel, kockára vágott paradicsomot adunk hozzá, és jól megdinszteljük. Amikor már sűrű szaftot kapunk, akkor beletesszük a halat, Nem kell sokáig főzni, gyorsan megpuhul a hús. Tejföllel, ha szeretjük, apróra vágott kaporral, nokedlival vagy tésztával tálaljuk.
A fogashoz hasonlóan, egészben is süthetünk busát
Egy 2-3 kg-os konyhakész busát beirdalunk. Besózzuk, de helyette használhatunk vegetát is. Egy kanál Édes Annát, egy kanál mustárt, kevés őrölt borsot, halfűszert összekeverünk, ezzel bedörzsöljük a halat. Ízlés szerint más fűszereket is használhatunk. A hűtőben egy éjszakáig érleljük.
Repceolajjal vékonyan kikenjük a sütőedényünket, legjobb hőálló üvegtálat használni, olyat, aminek teteje is van. Ráhelyezzük a halat, köré karikára vágott, félpuhára főzött burgonyát. A hal irdalásaiba, hasüregébe felszeletelt paprikát, paradicsomot és hagymát teszünk, majd leöntjük simára kevert tejföllel. Sütőedényünket befedjük és forró sütőben 30-40 percig sütjük, majd levesszük a fedőt és piros, ropogósra sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése