A busa, mint időzített bomba
Nincs természetes ellensége, halászni pedig nem lehet a
Tisza-tavon. Meddig bírja a tó élővilága a busaterheltséget? A kérdés
egyre többeket foglalkoztat.
– A legtöbb hallal ellentétben a busa évente akár háromszor is ívik –
jelezte Kiss Ferenc túravezető. – Ez a betelepített faj planktonikus
élőlényekkel táplálkozik, vagyis a mohó és szapora kopoltyús eleszi az
értékesebb őshonos fajok elől a létfenntartáshoz és növekedéshez
szükséges élelemmennyiséget. Vagyis hiába telepítenek kis harcsákat a
tóba, ha azok nem jutnak elegendő táplálékhoz. A busák kiemelése csak
hálóval lenne lehetséges, ám az tiltott a tavon, vagy súlyzott hármas
horoggal, ám ez sem megengedett. Lassan eljutunk odáig, hogy vizsgálni
kellene a busa mennyiségét, s amikor az eléri a kritikus tömeget, akkor
valamilyen módon szabályozni kellene a jelenlétüket.
– Jelenleg nincs megfelelő módszerünk a halászatára, de egészen
biztosan lehet rá megoldást találni. Irtás helyett ezen érdemes
töprengeni – válaszolta a felvetésre Harka Ákos, a
Magyar Haltani Társaság elnöke. – A távol-keleti eredetű, akkoriban
növényevőnek nevezett halfajok első szállítmánya 1963-ban érkezett
Magyarországra. A haltermelők azt a részét kívánták velük hasznosítani
vizeink táplálékkészletének, amelyet őshonos halaink kevéssé vesznek
igénybe.
– A fehér busa kitűnően alkalmazkodott környezeti viszonyainkhoz, és
ellentétben az eredeti várakozásokkal, rendszeresen szaporodik nálunk. A
kutatók egy része úgy véli, hogy ez csak erősen áramló folyóvizekben
mehet végbe, miként eredeti hazájában, de okunk van feltételezni, hogy a
faj alkalmazkodása tovább folytatódott. Három éve ugyanis a Tisza-tó
tározóterének egy olyan részén fogtuk egészen friss, 20 milliméternél
kisebb ivadékát, ahová áramlás nem sodorhatta, mivel azt egy csatornán
keresztül, visszaduzzasztással tölti fel a folyó. Ezek a példányok tehát
nagy valószínűséggel nem folyóvízben, hanem állóvízben jöttek világra. A
szaporodásmód ilyen változása a Balaton folyamatosan megújuló, fiatal
korosztályokat is jelentős arányban tartalmazó busaállományára is
magyarázatot adhat – mondta a szakember.
Jó szakács kellene hozzá...
A busáknak őshonos pontyféléinktől meglehetősen elütő külsőt
kölcsönöz alul elhelyezkedő szemük. Talán ez is oka, hogy sokan
idegenkednek tőlük, sőt újabban kifejezett ellenszenv is tapasztalható
irányukban. Egyesek szerint meg kell tőlük szabadulni, ki kell őket
irtani, mert károsan hatnak vizeinkre, halainkra. Azon túl, hogy ezek az
állítások megalapozatlanok, végrehajtásuk is lehetetlen. A
cianidszennyezés irtózatos pusztítása szinte meg se látszott a Tisza
busaállományán. Nem irtani kell a busát, hanem kifogni és megenni. Mert
nem csak egészséges a húsa, egy jó szakács keze alatt halételként is
kiváló. Persze, több fantázia kell hozzá, mint a halászléhez és a
rántott halhoz.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése